Siirry suoraan sisältöön

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto on rakennuksiin asennettava järjestelmä, jonka tarkoituksena on viedä sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus ulos ja tuoda sisään puhdasta ulkoilmaa. 

Jos ilmanvaihto on epäkunnossa, voivat rakennuksessa sisällä oleskelevat henkilöt altistua ilman epäpuhtauksille ja saada erilaisia terveyteen liittyviä oireita.

Jätä tarjouspyyntö meille

Mikäli haluat vastauksen mahdollisimman nopeasti, voit myös soittaa numeroon: 0400 781 866

Hyväksyn palvelun käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.

Lomakkeen tiedot toimitetaan InEngineering Oy:lle. Saat vastauksen jopa 15 minuutissa.

Asiakkaidemme kommentteja

4.9⭐⭐⭐⭐⭐
Perustuu 176 arvosteluun verkossa.
⭐⭐⭐⭐⭐ Maaliskuu 2023
Minna S.
Voin suositella teollisuuden suurempiin toimeksiantoihin. Asiantuntevaa ja osaavaa porukkaa.
⭐⭐⭐⭐⭐ Joulukuu 2022
Lauri K.
Joka kerta vastaus nopeasti ja työn aloitus vauhdilla.
⭐⭐⭐⭐⭐ Marraskuu 2022
Vesa M.
Aina yhtä mukava tehdä yhteistyötä.
⭐⭐⭐⭐⭐ Syyskuu 2022
Matti I.
Voin lämpimästi suositella Inengineering Oy:n palveluita muille.

Onko sinulla ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia? Anna meidän auttaa. Toteutamme ilmanvaihtolaitteiden asennukset / urakoinnit, huollot, kartoitukset, korjaukset sekä tarvittavat mittaukset ja säädöt.

Soita meille: +358 452699195 tai lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@inengineering.fi

Mikä on ilmanvaihto?

Ilmanvaihto on rakennuksiin asennettava järjestelmä, jonka tarkoitus on poistaa sisäilman epäpuhtauksia ja tuoda ulkoa sisään puhdasta ilmaa. Pitkään huonolle sisäilmalle altistuminen voi johtaa negatiivisiin terveydellisiin vaikutuksiin.

Varsinainen ilmanvaihtojärjestelmä voidaan karkeasti jakaa painovoimaiseen ja koneelliseen ilmanvaihtoon.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa luonnollista ilmanvaihtoa eli ilma tulee sisään esimerkiksi ilmanvaihtoventtiilistä eli niin kutsutusta räppänästä ja epäpuhtauksia kerännyt sisäilma poistuu ylempänä sijaitsevasta räppänästä. Myös takka tai liesituuletin toimii painovoimaisen ilmanvaihtona, sisäilman poistumiseen.

Koneellinen ilmanvaihto

Koneellisessa ilmanvaihdossa sisäilma vaihdetaan puhtaaseen ulkoilmaan järjestelmän avulla. Pelkästään poistoilmanvaihto voi olla koneellinen, jolloin sisäilma poistuu erillisen sähköllä toimivan puhtaltimen avulla.

Sekä tulo-, että poistoilmanvaihto voidaan hoitaa koneellisesti seinälle sijoitettavan ilmanvaihtokoneen avulla, joka nykyään on suositeltu ilmanvaihtotapa etenkin vanhempiin rakennuksiin.

Nykyään on myös mahdollista, että ilmanvaihtojärjestelmä keraa ilmasta lämmön talteen, jolloin laitteiden energiaa säästyy. Näitä ilmanvaihtojärjestelmiä suositellaan myös mökeille.

Ilmanvaihto kannattaa suunnitella tarkasti

Huono sisäilma heikentää pahimmillaan merkittävästi elämänlaatua. Jokaisen asukkaan kannattaa tarkistaa oman ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus, joko itse tai ammattilaisen toimesta.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin tiloihin:

  • Saunan ilmanvaihto: saunaan suositellaan usein koneellista ilmanvaihtoa, koska korvausilma pitää saada sekoittumaan saunailman kanssa. Kaikkein paras ratkaisu on tuoda raitis ilma suoraan kiukaan päälle, jolloin se pääsee skoittumaan tehokkaasti saunailmaan. Sopiva etäisyys kiukaasta on vähintään kymmeniä senttejä, mutta myös katonraja on suositeltu vaihtoehto. Koneellinen ilmanvaihto sopii myös sähkölämmitteisen saunan ilmanvaihto-menetelmäksi.
  • Autotallin ilmanvaihto: autotallit keräävät usein varsin merkittäviä määriä epäpuhtauksia ilmaan esimerkiksi autojen pakokaasuista tai pölystä. Tämän takia autotallin ilmanvaihtoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Jos talli halutaan pitää samalla myös lämpimänä on koneellinen ilmanvaihto lähes pakollinen.
  • Kellarin ilmanvaihto: kuten autotallit myös kellaritilat yleisesti keräävät runsaan määrän epäpuhtauksia, jonka takia koneellinen ilmanvaihto on aina suositeltavaa. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa ilman epäpuhtaudet on paljaalla nenällä aistittavissa mikäli ilmanvaihto tapahtuu ritilän tai räppänän kautta.

Mistä huonon sisäilman tunnistaa?

Ilmanvaihdon laatua kannattaa tarkastella säännöllisin väliajoin. Helpoiten huonon ilmanvaihdon tunnistaa esimerkiksi ikkunoiden huurtumisesta, tilojen vetoisuudesta tai hajun jäämisestä huoneeseen pitkäksi aikaa esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä.

Monesti sisäilman epäpuhtaudet on aistittavissa paljaalla nenällä ilman tunkkaisuudesta etenkin makuu- tai pesutiloissa.

Terveydellisiä oireita:

Tyypillisimpiä huonoon ilmanvaihtoon liittyviä terveysongelmia ovat päänsärky, väsymys, nopeutunut pulssi. Kaikki edellämainitut oireet aiheutuvat liiallisesta hiilidioksidin määrästä sisäilmassa.

Tärkeä huomio:

Etenkin vanhemmissa rakennuksissa ja rintamamiestaloissa Radon-kaasut aiheuttavat merkittäviä terveydellisiä haittoja. Vuosittain Suomessa menehtyy yli 300 ihmistä Radonin aiheuttamiin terveyshaittoihin.

Ilmanvaihdon tehostaminen on ensimmäinen tapa torjua Radonista aiheutuvia haittoja.

Voiko ilmanvaihtoa parantaa itse?

Ilmanvaihto on mahdollista tarkistaa itse esimerkiksi tarkistamalla tuloilmaventtiilien kunnon. Asuntoon on saatava ilmaa yhtä paljon kuin sitä poistuu. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa hyvin tyypillinen ilmanvaihtoon liittyvä ongelma on tuloilmaventtiilien tukkeutuminen, niitä ei missään tapauksessa saa sulkea vaikka ulkona olisi paukkupakkaset.

Tulo- ja sisäilmaventtiilien riittävyys kannattaa aina tarkistaa ammattilaisella, joka varmistaa, että venttiilien keskinäinen suhde on myös tasapainossa.

Myös ikkunoiden avulla voi parantaa ilmanvaihtoa, katsomalla sellaiset ikkunat joiden yläreunoissa on tuloilmaräppänät.

Palvelumme: