Siirry suoraan sisältöön

Tarkista mökin nestekaasulaitteet

mökin nestekaasulaitteet

Nestekaasulaitteiden tarkistus on tärkeää etenkin mökeillä, sillä ne ovat usein käytössä vain kesäisin. Laitteiden tarkastamatta jättäminen voi johtaa paloturvallisuusriskiin, varsinkin jos seuraava mökkireissu on vasta vuoden kuluttua.

Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on muistuttanut vuodesta 2012 lähtien, että mökeillä käytettävät kaasulaitteet, -letkut ja -liitokset on tarkistettava talven jäljiltä.

Mökkikausi tuo mukanaan riskejä

Viime talven jäljiltä mökin vanhat ja haurastuneet kaasuletkut tai löystyneet kaasuletkujen liitokset voivat aiheuttaa vakavia seurauksia ja vaaratilanteita. Joka kesä rekisteröidään useita tapauksia joissa nestekaasu on räjädysmäisesti aiheuttanut tulipalon mökkiympäristössä.

Nestekaasun käyttö edellyttää huolellisuutta, etenkin jos sitä käytetään sisätiloissa jolloin ilmanvaihdosta on huolehdittava vaikka olisitkin mökkiympäristössä.

Nestekaasulaitteiden huolto on toimenpide joka ennaltaehkäisee vakavien onnettomuuksien tapahtumista. Onkin suositeltavaa, että kaasulaitteet tarkistettaisiin joka vuosi vähintään kerran, mielellään kaksi.

Etenkin mökeillä myös laitteiden päälle kertynyt pöly ja muu lika voi estää kaasun tai palamisilman virtauksen polttimelle, mikä voi tuottaa huoneilmaan hengenvaarallista häkää.

Katso liekkiä

Tunnistat oikein toimivan ja hyvinpalavan liekin sen väristä. Väri on sininen ja liekin keskustasta on erotettavissa myös vihreän sävyjä. Jos liekki on keltaisen tai oranssin värinen voi poltin saada liian vähän happea. Se tarkoittaa, että huoneilmaan voi päästä häkää.

Tarkastele siis myös laitteen käyttäjän vointia. Onko hänellä pahoinvointia tai päänsärkyä?

Näin käytät nestekaasua turvallisesti

  • Nestekaasulaitteiden säännöllinen tarkistus on tärkeää. Tutki mahdollisia vuotokohtia ja katso ettei letku ole esimerkiksi haurastunut.
  • Älä käytä laitteita muuhun käyttötarkoitukseen kuin ne on tehty.
  • Muista sulkea venttiili aina käytön jälkeen.

 

Sijoita nestekaasupullo turvalliseen paikkaan. Tulisijan ja nestekaasupullon väliin on jäätävä vähintään yksi metri. Pullon pinnan lämpötila ei saa olla yli 40 astetta. Ulkogrillejä ja muita ulos tarkoitettuja kaasulaitteita ei missään tapauksessa saa käyttää sisätiloissa.

Nestekaasupullon vaihto

  • Nestekaasupullon vaihtaminen on nopea ja näppärä toimenpide. Aloita sulkemalla pulloventtiili ja katso, että lähellä ei ole mitään joka voisi aiheuttaa liekin.
  • Jos kuljet sisätiloissa huolehdi, että nestekaasu ei jää ilmaan seisomaan vaan ilmanvaihto on hyvä.
  • Vaihda pullo ja kytke uusi pullo tilalle. Varmista, että painesäädin on paikallaan tiiviisti.